Infographics

Voor een ijzersterk verhaal dat blijft hangen.

We leven in een online beeldcultuur. Zeker, de rol van beeld is niet te onderschatten, weet ik als vormgever. Maar ik geloof juist in de magische combinatie van beeld, tekst en cijfers. Dit komt allemaal bij elkaar in infographics. Maar nog niet elke organisatie of merk begrijpt hoe ze vooral online optimaal gebruik kunnen maken van de kracht van infographics.

In mijn online verkenningstocht stuitte ik op onderstaand verkeersbord. Een zeer helder bord dat werkelijk niks aan de verbeelding overlaat; het kan zelfs zonder enige vorm van toelichting. In taal was het onmogelijk om de boodschap zo snel en duidelijk over te brengen. Het laat zien wat een infographic is en wat je ermee kan bereiken: glashelder en supersnel een verhaal vertellen - in dit geval ook nog op een cruciaal moment.

Internet ideaal voor infographics

Bovenstaand voorbeeld is de klassieke vorm van de “infographic”. Overal om ons heen herkennen we ze. Van bewegwijzering in een gebouw, tot icoontjes in een IKEA-gebruiksaanwijzing. Maar sinds we meer en meer online leven, is er ook meer vraag om complexe processen en onderwerpen te vatten in een infographic.

De grote toename van infographics online kent, volgens mij, twee belangrijke verklaringen: we scannen meer dan we lezen online én onze economie en samenleving is complexer dan ooit. Infographics geven grip op complexe data en processen en zijn – als het goed is – snel scanbaar en worden beter onthouden. Hierbij speelt de toename in het gebruik van online sociale netwerken een rol. Consumenten kunnen stukjes informatie sneller dan ooit delen via smartphones. Video’s, foto’s en dus ook infographics. Een infographic (als jpeg-plaatje bijvoorbeeld) kan viral gaan als de informatie waardevol is en aansluit op de beleving van de doelgroep. En wordt daarmee een visitekaartje van je merk, zonder al te veel kosten (distributie is in elk geval gratis). Een klassiek stuk tekst van 500 woorden met dezelfde informatie? Dat wordt veel minder snel gedeeld via socials, laat onderzoek zien.

Tweets met infographics worden­ 833% vaker
gedeeld dan standaardtweets

Tips van de werkvloer

Voor mij is het niet meer de vraag of onze klanten moet beginnen met infographics maar wanneer. Om je te inspireren heb ik vijf tips uit de praktijk op een rij gezet – tips die eraan bijdragen dat je resultaat boekt en waardering oogst met je ‘gebrande’ infographics. Vanzelfsprekend heb ik ook een aantal leuke voorbeelden gevonden uit onze eigen praktijk en van ver daarbuiten.

Tip 1: Werk vanuit je huisstijl, ook bij infographics

In al mijn werk is de huisstijl van klanten het vertrekpunt. Je moet ervoor zorgen dat er sprake is van alignment van middelen en uitstraling. Je kleur, stijlelementen, typografie en logo; al die huisstijlelementen van je merk moet je dus ook gebruiken in je infographics. Doe je dit niet dan is de kans groot dat de ontvanger moeite moet doen om jouw merk te herkennen of te onthouden. Zonde van het geld en de moeite.

Tip 2: Maak gebruik van storytelling

Iedereen houdt van verhalen, ook als die verhalen afkomstig zijn van bedrijven en merken. Een infographic kan hier dankbaar gebruik van maken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om karakters te introduceren die het proces of de uitleg verhelderen. Storytelling helpt dan om de aandacht te houden bij een soms complex verhaal. Maak het je publiek makkelijk om je informatie op te pakken; kies voor een visueel verhaal.

Tip 3: Maak het deelbaar

In de voorbeelden in dit blog zie je een variëteit aan mogelijkheden. Vanzelfsprekend moet je afhankelijk van je onderwerp een vorm inzetten. Wil je ervoor zorgen dat ze makkelijk deelbaar zijn (socials!), zorg dan voor compacte en overzichtelijke infographics. Niemand deelt iets via LinkedIn of Facebook waar hij zelf lang op moet studeren. In een oogopslag moet het verhaal duidelijk zijn en dan kan hij zij het vervolgens makkelijk delen op zijn sociale netwerk.


Tip 4: Gebruik ze overal

Niks makkelijker om in een Powerpoint-presentatie tal van slides met tekst te vullen. Maar wil je echt publieksgericht te werk gaan, maak dan ook daar gebruik van infographics. En eigenlijk zou je voor veel meer touchpoints infographics moeten overwegen. Offline en online. In jaarverslagen zie je ze van oudsher veel, maar zet ze ook in op Twitter of bijvoorbeeld in de ontvangsthal.

Als je ze als bedrijf ze vaker gaat gebruiken, dan ontstaat ook meer en meer het besef dat ze waarde toevoegen aan je marketingcommunicatie. Valkuil: een dag voor de presentatie eraan beginnen. Dat is meestal te laat, het is een relatief tijdrovend proces, leert mijn ervaring. Zorg er ook voor dat alle beschikbare infographics makkelijk digitaal bereikbaar zijn voor alle medewerkers.

Tip 5: Verbind ze met je merk

Ik begon met een tip over huisstijl en infographics. Ik eindig met iets wat eigenlijk ook voordehand ligt. Elke merk of bedrijf heeft bepaalde kernwaarden. Als je ervoor kiest om structureel infographics in te passen in je communicatie, dan moet je ze ook toetsen aan je merkwaarden. Sluit het aan? Versterkt het je merk? Of is het een vreemde eend in de bijt? Ook daarvoor geldt dat alignment belangrijk is. Het zorgt ervoor dat je infographics echt aan je merkkracht bijdragen.

Tot slot

Mijn favoriete infographic? Met plezier plaats ik hieronder een klassieker. Eentje die mogelijk niet voldoet aan alle bovenstaande eisen, maar wel een ijzersterk verhaal vertelt dat blijft hangen. Een reeks van infographics over sociale vraagstukken rondom de Deense bevolking, gemaakt door Peter Ørntoft.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met Youri Stavenuiter via youri.stavenuiter@smidswater.nl ­­of 070 711 22 30.

Volg Smidswater ook op: