De kracht van de
#DOESLIEF-campagne

Het is woensdagochtend 10.00 uur. Ik doe een zoekopdracht op Coosto naar #DOESLIEF en vind 6.356 berichten, allemaal geplaatst in de afgelopen twee dagen. Waarom krijgt deze campagne zoveel aandacht? Ik ga het je vertellen.

Nieuwsgierig surf ik naar de campagnewebsite van SIRE. Ze beginnen met een veelgehoord statement, maar één die je toch aan het denken zet: ‘We zijn best vaak onaardig tegen elkaar.’ Klopt, denk ik nog. Maar wanneer je doorklikt naar de stream met onaardige social mediaberichten zie je pas hoe onaardig we écht tegen elkaar zijn.

’’Sterf, lelijke groene hoer, sterf.’’

’’De Vries is een vervelende publiciteitsgeile
en zeer zelfingenomen klootzak. Bovendien is
hij ook nog een laf mannetje.’’

’’Je ma is een versleten hoer. Wie moet die nou?’’

Een kleine selectie uit de berichten die in de stream te vinden zijn. Ik denk dat het woord ‘onaardig’ zoals SIRE gebruikt zacht uitgedrukt is. En dit is alleen nog maar op social media. SIRE focust zich ook op hoe we met anderen omgaan in het ‘echte leven’. Zo wordt jaarlijks 8% van de ov-medewerkers bespuugd en krijgt 72% van de weginspecteurs regelmatig de middelvinger, om over het daadwerkelijke aantal verkeersruzies per jaar nog maar te zwijgen.

Old news

Hoezeer ik ook onder de indruk ben van deze statements op de campagnewebsite, bedenk ik ook dat dit op zich geen nieuwe informatie is. Ik bedoel, iedereen weet toch dat er een probleem is met onaardige mensen op social media (lees: cyberbullying) en iedereen heeft weleens een verkeersruzie gezien, meegemaakt dat een caissière alle frustratie van een klant over zich heen krijgt, of is getuige geweest van scheldende mensen op straat en in het ov? Het is geen nieuws, maar waarom slaat de campagne dan zo aan?

Grote stappen

Net als het feit dat het geen nieuws is dat er veel te veel onaardigheid is op de wereld, is het ook geen geheim dat heel veel mensen hier graag iets van zouden willen zeggen. Maar vaak is die stap nogal groot. Wanneer iemand die je niet kent agressief gedrag vertoont weet je zelf natuurlijk ook niet wat er gaat gebeuren wanneer je ingrijpt. We willen er graag wat van zeggen, maar weten niet hoe.

Een hashtag die lekker bekt

SIRE biedt met de campagne een platform waarop iedereen de kans krijgt om te zeggen hoe ze erover denken, om mensen erop te wijzen dat ze wat liever moeten zijn en om discussie te voeren over dit onderwerp. Op social media doen ze dit door middel van een hashtag, gifjes en video’s. Door een hashtag te bedenken die grappig, laagdrempelig, maar óók treffend is, maak je de campagne een stuk krachtiger. Doordat de hashtag nu eenmaal lekker lekker bekt, is hij ook heel goed offline te gebruiken. Zo is hij bij ons op kantoor al gebruikt tegen collega’s, maar ondertussen wist iedereen wel waar de hashtag voor staat. Ook op straat krijgen we een herinnering door verschillende outdoor uitingen en zien we #DOESLIEF terug op tv en op de radio. Er is dus geen ontkomen aan.

De kracht van herhaling

Door het creëren van een platform laat SIRE de Nederlandse bevolking campagnevoeren. Het is een onderwerp waarover iedereen kan meepraten, iedereen heeft er een mening over en of die mening nou positief of negatief is, er wordt over gepraat. Overal om je heen zie en hoor je over deze campagne, waardoor je de volgende keer dat je iets onaardigs wilt zeggen wel drie keer nadenkt voordat je je mond opendoet. Als dat niet de kracht van herhaling weergeeft, weet ik het ook niet meer.

Meer weten?

Neem contact op met Danique de Jong via danique.de.jong@smidswater.nl of 070 71 12 232.

Volg Smidswater ook op: